SPRDLX in NH dagblad

SPRDLX in NH dagblad
12/01/2019 Anita Stam
NH dagblad superluxe

,,Je ziet het ambacht terug in de winkel’’

SPRDLX ontwerper Anita Stam:
,,De naaimachine is de rode draad in mij leven’’

Alkmaar – Van de modevakschool naar Ibiza om als danseres te shinen in de Pacha, en van kostuum- en decorontwerper naar een eigen tassenlijn en woonwinkel: Anita Stam brengt al haar creativiteit samen binnen haar label SPRDLX. Superdeluxe, inderdaad! 

,,Al op mijn twaalfde zat ik achter de naaimachine van mijn moeder. Zij maakte zelf kleding en ik was al jong gefascineerd door de techniek. Ik volgde de Havo, maar ben overgestapt op de Modevakschool’’, vertelt Anita. Na deze opleiding kreeg ze een baan als bijouterieontwerper. Maar kleding maken bleef trekken. ,,Ik was al eerder op Ibiza op vakantie geweest en raakte er geïnspireerd om mijn eigen kledingcollectie te maken. Ik ontwierp en maakte dit en vertrok. Op het eiland verkocht ik mijn collectie in no time aan winkeliers en liefhebbers.’’ Anita bleef hangen en werkte zeven jaar als danseres in de welbekende club Pacha: ,,Ik maakte mijn eigen outfits en heb er een geweldige tijd beleefd.’’ 

Sfeer neerzetten
Eenmaal terug in Nederland werkte ze lange tijd achter de schermen, als decorbouwer en kostuumontwerper: ,,Maar die naaimachine bleef trekken. Ik had een atelier in Amsterdam en zette van hieruit een online webshop op met handgemaakte leren kussens en later ook tassen. In Alkmaar, waar SPRDLX sinds twee jaar is gevestigd, kon ik de sprong wagen om een eigen winkel te openen. Een vriend, die behalve stylist ook bloemist is, vulde mijn collectie aan met mooie planten en accessoires. Een mooie mix. Sinds een jaar zit ik in de gezellige Hekelstraat. Mijn atelier is nu achter in de winkel. Hier maak ik de shoppers, etuitassen, make-uptasjes en de andere tasmodellen, maar ook kussens.’’ Verder is de knusse winkel gevuld met de mooie plantenhangers, vintage vondsten en unieke woonaccessoires. Is er iets verkocht, dan vult de winkel zich ‘vanzelf’ met iets nieuws. ,,Hier kan ik de sfeer neerzetten die ik voor ogen had en komt alles goed tot zijn recht. Klanten vinden het ook leuk om te zien dat mijn producten hier worden gemaakt. Het is een echt toeristenstraatje, zo hartje centrum, maar ik merk dat ook inwoners uit Alkmaar en omgeving de weg hebben gevonden.’’ 

Duurzame kwaliteit
Dit kan samenhangen met een televisie-uitzending van VT Wonen in november 2018. Hier zagen kijkers het bankje (zie foto — red.) met de fraaie handgemaakte leren kussens van SPRDLX: ,,Het is een enorme hit. Ik vind het geweldig om de erkenning te krijgen voor wat ik maak. Samen met de locatie valt het helemaal op z’n plek.’’ Via de webshop én in de genoemde winkel zijn de SPRDLX producten te bekijken en Anita maakt ook artikelen op maat. ,,De kracht is het materiaal. Het leer dat ik gebruik, komt uit Nederland en Italië. Ik vind het fijn om iets te maken dat lang meegaat, en dus duurzaam is. Daarom zijn bijvoorbeeld mijn tassen tijdloos. Simpele, maar kwalitatief goede en mooie modellen.’’ Op de SPRDLX producten zit levenslange garantie. ,,Ik bied mijn klanten graag die service. Als het stikwerk of de rits stuk gaat bijvoorbeeld. Zolang als ik besta, mag je gewoon terug komen en maak ik het voor je.’’

SPRDLX is gevestigd aan de Hekelstraat 10 in Alkmaar. Voor meer informatie, kijk op www.sprdlx.nl. 

Tekst: Jannelies Blommaert
Beeld: Erna Faust